Lease je een auto, dan dien je rekening te houden met een aantal factoren. Wil je bijvoorbeeld een operational lease contract afsluiten, dan betaal je een fiscale bijtelling als je meer dan 500 privékilometers rijdt. Die fiscale bijtelling wordt berekend aan de hand van de nieuwwaarde die op dat moment wordt vastgesteld. De kosten kunnen dus aardig hoog oplopen wanneer je veel privé met de auto rijdt. Operational leasen via lease.auto heeft echter ook voordelen. Net als dat ook privé leasen zowel voor- als nadelen heeft.

Zakelijk een auto leasen

Wanneer je zakelijk een auto leaset, is er doorgaans sprake van operational lease. Door een auto te leasen hoef je niet veel geld meer te investeren voor de aanschaf van een auto. Als je een nette auto rijdt, maak je bovendien een betere indruk op klanten. Wellicht vind je het zelf ook gaaf om een nieuwe auto te rijden. Daarnaast heb je met operational lease ook geen last meer van onderhoudskosten of andere onvoorziene kosten. Die kosten zijn namelijk al in de prijs meegenomen. Ook zorgt leasen voor een overzichtelijke administratie, omdat je maandelijks een vast tarief betaald. 

Private lease: hier moet je op letten!

Je kunt er ook voor kiezen om privé een auto te leasen. Dan is het aan te raden om eens naar private lease aanbiedingen op zoek te gaan. In sommige gevallen kun je er zelfs voor kiezen om je eigen private leaseauto samen te stellen. Je kiest dan zelf welke kleur en opties de auto moet hebben. Daarnaast bestaat er ook een mogelijkheid om een tweedehands auto te leasen. Het bedrag dat je maandelijks zal moeten betalen ligt in dat geval vaak veel lager. Let wel altijd even op de voorwaarden omtrent bijvoorbeeld de belasting en verzekeringen. Vaak kun je voor een tweedehands auto een goedkopere verzekering afsluiten dan voor een nieuwe auto.

De voordelen van leasen

Een auto leasen kan voordelig uitpakken als je dit goed aanpakt. Als bedrijf kun je kiezen voor operational lease en soms kan dit voordeliger uitpakken dan het aanschaffen van een auto. Je hebt zo namelijk geen zorgen meer over het onderhoud van de auto. Bovendien hoef je op deze manier ook niet lang te sparen voor een auto. Voor een vast maandelijks tarief krijg je een auto die je overal mee naartoe kunt nemen. Wil je zakelijk een auto leasen, dan moet je overigens wel aantonen dat de jaarcijfers goed genoeg zijn. Een leasemaatschappij zal je namelijk geen auto aanbieden als deze niet voldoende zekerheid heeft dat je de auto iedere maand kunt betalen.