Je vakantie in Nederland thuis doorbrengen? Dan komt er ongetwijfeld een punt waar de kinderen zich zullen vervelen. Wat doe je dan?
Saai maar echt nodig, of gewoon leuk: ik sprak deze zomer met andere moeders en leraren en samen hebben we de belangrijkste dingen verzameld die je voor het einde van je Last minute vakantie Nederland met je kinderen moet doen. In dit artikel zet ik ze op een rijtje.

Saai maar belangrijk

Allereerst de dingen die misschien saai, maar wel belangrijk zijn. Zoals een gezondheidscheck. De zomer is de perfecte tijd om uw kinderen een mini-gezondheidskeuring te geven. Laat hun ogen testen en boek ze in voor een controle bij de tandarts. In Nederland zijn dergelijke gezondheidschecks vaak gratis. Ook het uiterlijk van de kids kan een checkup krijgen. Boek hun back-to-school-kapsel voor de veranderings eens vroeg. Vorig jaar ging ik de dag voordat school begon voor de verplichte trimbeurt, maar de kapper was zo deinend dat mijn jongens de eerste week als vogelverschrikkers moesten doorbrengen.

Je zult zo blij zijn dat je het hebt gedaan

Dan in de volgende categorie: 'je zult zo zijn blij dat je het hebt gedaan'. De eerste tip in deze categorie is om speelafspraakjes in te plannen. Misschien nog wel meer dan wij worden kinderen gek zonder regelmaat. Regelmatig afspreken met andere kinderen beperkt niet alleen onvermijdelijke "Ik verveel me"-kreten, maar het helpt ook om de sociale vaardigheden van uw kind in de zomer aan te scherpen. En een keer per week thee en cake in de zon met een paar andere uitgeputte moeders zal ook wonderen doen voor je eigen geestelijke gezondheid. Ook ga ik iedere zomer massaal shoppen in tijdens de back-to-school sales. Ik koop verjaardagskaarten, inpakpapier, goedkope boeken en cadeautjes… In september ben ik de zelfvoldane moeder die niet elke keer naar de winkels hoeft te rennen als er weer een feestuitnodiging thuiskomt!

Leuk om op terug te kijken

De laatste categorie is 'Leuk om op terug te kijken'. Weer of geen weer, ga eens een dagje naar de kust. Of het nu gaat om een kibbeling halen aan de kust, zanderige ijsjes op het strand, ineengedoken onder parasols tijdens het bouwen van zandkastelen of ijskoude zwemtochten in de zee, geen zomervakantie is compleet zonder een reis naar de Noordzee. Ook kun je met je kind aan de slag gaan met een fotoboek. Laat je kind memorabilia en foto's van de zomer plakken – geweldig om op terug te kijken tijdens koude wintermiddagen of om hun geheugen te prikkelen wanneer leraren vragen "wat heb je gedaan tijdens de vakantie?" Oudere kinderen vinden het misschien leuk om over hun zomer te bloggen, hun eigen webpagina te maken of een online boek te maken.