We zijn vaak bezig met de inrichting van ons huis. Er zijn veel tv-programma’s die te maken hebben met huizen en de inrichting daarvan en in veel verschillende soorten winkels vind je tegenwoordig spullen voor in huis. Maar meestal komt die aandacht voor het huis niet verder dan de ruimtes waar we visite ontvangen. De badkamer is een ruimte in huis die nog wel eens vergeten wordt. Een badkamer verbouwen is geen klus die je zomaar aangaat, maar ook deze ruimte verdient de nodige aandacht. De badkamer is de plek waar je onder een warme douche stapt na een lange dag en waar je je ’s ochtends klaarmaakt om de dag te beginnen. Het is dan ook belangrijk dat je je prettig voelt in deze ruimte. Besteed jij het liefst zo min mogelijk tijd in de badkamer omdat deze echt niet meer van deze tijd is of simpelweg niet af is? Dan is dit het moment om deze ruimte eens flink onder handen te nemen.

 

Hier begin je

Je wilt het project het liefst van tevoren in detail hebben uitgewerkt. Ga eerst eens na welke ruimte je nu precies hebt en of je deze ruimte wilt uitbreiden of behouden. Maak een plattegrond en zet alle afmetingen erbij. Daarna zet je jouw wensen en ideeën op papier en ga je na welke toepasbaar zijn in de ruimte die je hebt, en welke wensen je moet doorstrepen. Heb je bijvoorbeeld altijd al een losstaand bad gewild, ga dan eerst na of deze past in de ruimte. En wat is de beste plek voor de douche en de wastafel. Wat voor spiegel zou je graag in de badkamer willen en waar berg je accessoires als een badkamer krukje op? Weet je nog niet goed welke stijl je wilt creëeren, doe dan eerst online onderzoek en maak bijvoorbeeld een mood board. Niet alleen heel praktisch, maar ook nog eens leuk om te doen. Je kunt ook advies vragen in een gespecialiseerde zaak of schakel hulp in van vrienden of familieleden.

 

Houd hier rekening mee

De kosten van de verbouwing van je badkamer variëren natuurlijk enorm. Je kunt het project zo groot aanpakken als je zelf wilt. Van het strippen en opnieuw inrichten van de badkamer tot het vervangen van een paar losse elementen, het hangt natuurlijk helemaal af van je wensen en budget. In ieder geval is het belangrijk om rekening te houden met de ventilatie in de badkamer, vochtwering van wanden en plafonds en de dikte van het glas in de kozijnen. Daarnaast moet je bedenken op welke plekken je een wateraansluiting nodig hebt en of dat wel mogelijk is. Met een waterleidingsysteem kun je een installatie maken voor de wastafel, de douche, het bad en de radiator.

 

Tips

Een tip bij het verbouwen van de badkamer is het laten zitten van alle bruikbare materialen. Die kun je namelijk prima nog gebruiken in de nieuwe badkamer en dit scheelt een hoop geld. Als de tegels aan vervanging toe zijn, kun je deze ook laten zitten en er over heen tegelen. De wand zal op deze manier wel iets dikker worden, maar je bespaart er veel tijd en geld mee.