In de laatste jaren is duurzaamheid alsmaar belangrijker geworden in de moderne samenleving. In Nederland zien we dit niet alleen terug bij consumenten, maar ook juist bij ondernemers en bedrijven. Zij kiezen deels vrijwillig en deels verplicht voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Dat zit namelijk zo: volgens de Wet Milieubeheer moet iedere onderneming die meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruikt iets doen aan energie besparen. Hoe kan dat beter dan door te starten met groen ondernemen? In dit artikel lees je enkele simpele tips waarmee je binnen no time kunt beginnen met een groene bedrijfsvoering.

Stap over op een groen zakelijk energiecontract

Een van de meest eenvoudige stappen die je kunt zetten, is je grijze energiecontract inruilen voor een groen energiecontract. Deze switch hoeft tegenwoordig helemaal niet meer prijzig te zijn. Door te starten met zakelijk energie vergelijken voor groene energie vind je altijd een passende deal met een scherp tarief voor jouw jaarlijkse energieverbruik. Het grote voordeel van groene stroom is dat deze vorm van energie veel beter is voor het milieu dan grijze energie. Dat ligt vooral aan het feit dat er bij de productie van groene energie veel minder CO2 vrijkomt dan bij de productie van grijze stroom. CO2 is schadelijk voor het milieu en zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. Daarnaast wordt er bij grijze energie geput uit fossiele bronnen zoals aardolie en steenkool. Dat zijn brandstoffen die op een dag op zullen zijn als we er op deze manier gebruik van blijven maken. Groene energie wordt gehaald uit natuurlijke bronnen die onuitputtelijk zijn. Kortom: de keuze voor groene stroom is altijd veel duurzamer dan een grijs energiecontract voor je bedrijf.

Wek je eigen energie op met zonnepanelen

Wil je nog net dat stapje verder gaan? Misschien is de aanschaf van zakelijke zonnepanelen dan iets voor jou. Steeds meer ondernemers (en particulieren) in Nederland stappen over op zonnepanelen. Daarmee wekken ze hun eigen groene energie op op een verantwoorde manier. Een van de grootste voordelen hiervan is natuurlijk dat je automatisch toegang hebt tot duurzame stroom. Wat ook prettig is, is dat je nooit meer bezig hoeft te zijn met energie vergelijken grootzakelijk of kleinzakelijk. Met eigen zonnepanelen ben je namelijk niet meer afhankelijk van het rumoer op de energiemarkt. Wanneer de energieprijzen ineens omhoog gaan, merk je daar vrij weinig van omdat je je eigen energie opwekt. Dat scheelt enorm! Zonnepanelen geven je daarnaast gratis stroom, omdat zonnestralen niets kosten. Dat betekent dat wanneer je de investering van zonnepanelen eruit hebt je niets meer betaalt voor je zakelijke energie. Het hebben van zonnepanelen is dus uiteindelijk goed voor de wereld en voor je portemonnee.

Vergroen je kantoorpand: refurbished apparatuur

Kijk tot slot eens naar het pand waarin je werkt. Uiteraard is het al heel goed om groene stroom te hebben, maar je kunt nog veel meer betekenen op het gebied van duurzaam ondernemen. Stap bijvoorbeeld helemaal over op refurbished apparatuur. Dat zijn tweedehands smartphones, laptops, printers en tablets die volledig nagekeken zijn en waar nodig gerepareerd zijn. Door gebruik te maken van refurbished apparaten zorg je ervoor dat er minder vraag is naar nieuwe apparatuur. Wat ook fijn is, is dat dit soort devices goedkoper zijn dan nieuwe apparaten. Heb je daarnaast nieuw kantoormeubilair nodig? Waarom zou je direct nieuwe meubels aanschaffen wanneer er heel veel goede bureaus, stoelen en archiefkasten te scoren zijn bij een kringloop of een webwinkel die gespecialiseerd is in tweedehands kantoormeubilair? Kijk altijd eerst eens goed rond naar de mogelijkheden voor tweedehands meubels en apparatuur om zo je steentje bij te dragen aan een groenere wereld.