Bekleding is in feite het woord dat wordt gebruikt om de werkwijze of stof te beschrijven die wordt gebruikt bij het bevestigen van een afwerkingsoppervlak aan een constructieve muur. Deze bevestigingsmethode maakt gebruik van verschillende stoffen, materiaal en materieel om verschillende doelstellingen te bereiken. In het geval van een constructie bekleding, is het buitenoppervlak van de structuur gemaakt door middel van lassen, lijmen of nagels. Nadat dit is gedaan, wordt de bekleding gemaakt door middel van een pleistermateriaal. De traditionele manier van toepassen van de bekleding is om een metselaar de gevel te laten metselen. Er zijn inmiddels veel meer manieren voor gevelbekleding.

Modernisering in de bouw

Moderne methoden zijn samengesteld met synthetische materialen zoals polyester gaas wat ook kan worden gebruikt. Bekleding, zoals de meeste bouw- en onderhoudswerkzaamheden, vereist uitgebreide zorg en onderhoud om het langer mee te nemen en ook om zijn esthetische uiterlijk te verbeteren. Staal is een veel voorkomend type gebouwbekleding dat vaak wordt gebruikt. Sinds de laatste tijden kiezen veel onroerend goed eigenaren aluminiumbekleding. Er zijn verschillende redenen waarom onroerend goed eigenaren dit type bouwbekleding voor hun structuren selecteren. Wat belangrijk is, is dat aluminium een extreem sterk materiaal is, waardoor de bekleding duurzaam tegen externe effecten is beschermd. Vaak is het ook belangrijk dat een gevel hufter proof is.

Aluminium en trespa

Afgezien van kracht is aluminium ook zeer bestendig tegen vuur, water, corrosie en andere gerelateerde omgevingsfactoren. Bekleding is in principe de toepassing van een beschermende laag of huid over een bestaande structuur om het een bepaald niveau van thermische bescherming en / of uiterlijk te geven. In de bouwconstructie wordt bekleding vaak gebruikt om een bepaald niveau van thermische bescherming en / of weersbescherming toe te voegen, om het uiterlijk van oudere gebouwen te verbeteren en om een bepaald niveau van isolatie tegen vuur te geven. Met het ontwerp kan bekleding ook een brandgevaar zijn, hier moet ook op worden gelet. Een andere zeer bekende vorm van gevel afwerking is trespa. Dit is een makkelijk toepasbaar materiaal wat zeer lang mee gaat en er ook zeer strak uit ziet. Door de relatief snelle toepassing er van kunnen bouwplaats kosten worden bespaard. Ook geeft het een moderne uitstraling. Hierom is het een veel voorkomende gevel afwerking. De traditionele werkwijze voor het maken van een bepaald niveau van isolatie tegen brand is door het aanbieden van ventilatieopeningen, ofwel geïntegreerd in de bekleding zelf, of gepositioneerd in de structuur van het gebouw zelf, zoals op externe muren of binnen het plafond, goed mogelijk. Deze eis staat natuurlijk ook in het Bouwbesluit, en is goed, soms zelfs makkelijker, te behalen met de nieuwe manieren van gevel bekleding.