Het is in Nederland verplicht om voor alle motorvoertuigen een verzekering af te sluiten. Het maakt in dit geval niet uit of je een net nieuwe motor koopt of een tweedehands motor die bijna naar de schroot gebracht moet worden. Door je motoren te verzeker ben je namelijk gedekt voor schade de je oploopt of veroorzaakt bij anderen. Het is echter zo dat niet elk persoon die een motor bestuurt hetzelfde rijdt en een even groot risico vormt. Er zijn daarom een hoop verschillende verzekeringen en prijzen.

 

Het kiezen uit verschillende motorverzekeringen 

Na het aanschaffen van een motor, of dit nou een nieuwe of een tweedehands motor is zul je deze moeten verzekeren. Er zijn over het algemeen drie gangbare verzekeringen waar je uit kunt kiezen. Het is verplicht om in Nederland een minimale verzekering te hebben, deze verzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Bij deze verzekering ben je alleen gedekt voor de schade die je aanricht aan anderen of de voertuigen van anderen. Daarnaast heb je een WA+ verzekering die beperkte casco heeft. Deze verzekering dekt je in sommige gevallen ook voor de kosten aan je motor of lichaam. Dit is wel vaak afhankelijk van de situatie waarin het ongeluk tot stand komt. Bij een All Risk verzekering ben je vaak wel gedekt in alle omstandigheden. Deze verzekering is dan ook vaak de duurste variant van verzekeren. 

 

Wat is de beste verzekering voor jou?

De keuze maken welke verzekering voor jou het beste is zal afhankelijk zijn van meerder factoren. Zo zal het onder andere uitmaken of je een net nieuwe motor koopt of een tweedehands motor die een stuk goedkoper is. Een Harley Davidson verzekering zal bijvoorbeeld een stuk duurder zijn dan die van andere motoren. Ook een WA verzekering of een all risk verzekering Harley Davidson zal een groot verschil maken in je maandelijkse kosten. Wat voor verzekering het meest voordelig is voor jou is onder andere afhankelijk van je rijgedrag in het verkeer. Jij weet zelf het beste of je een grote kans hebt op het oplopen van schade aan je motor of niet. Mensen die erg voorzichtig rijden zullen sneller een WA verzekering afsluiten dan mensen die houden van het randje opzoeken. Daarnaast is het ook erg afhankelijk van je financiële situatie en je betalingsbereidheid. Als je krap bij kas zit kan het soms aantrekkelijker zijn om te kiezen voor een goedkopere verzekering. Let hierbij wel goed op dat de kosten bij een ongeluk hierdoor extra hoog kunnen oplopen.