De wereld van goudbelegging kan soms overweldigend zijn, vooral als je nieuw bent in het veld. Het kopen van goudstaven en fysiek goud kan een uitstekende manier zijn om je portfolio te diversifiƫren, maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je begint. Deze blog helpt je met enkele tips en trucs.

Investeren in goud is al eeuwenlang populair vanwege de aantrekkelijke eigenschappen. Het wordt beschouwd als een veilige haven tijdens economische onzekerheid en beschermt tegen inflatie. Daarnaast speelt het ook een sleutelrol in de portfolio diversificatie.

Waarom investeren in goud?

Goud is een unieke activaklasse die zich in de loop van de tijd heeft bewezen. Het is niet alleen een effectieve hedge tegen inflatie, maar biedt ook bescherming tegen valutaschommelingen en geopolitieke risico’s. Of het nu gaat om economische recessies of politieke instabiliteit, goud blijft zijn waarde behouden, waardoor het een favoriete keuze is voor beleggers over de hele wereld.

Nu vraag je je misschien af hoe je aan deze reis begint. Welnu, het eerste wat je wilt doen is, natuurlijk, een goudstaaf kopen. Maar hoe doe je dat? En waar moet je op letten?

Hoe koop je goudstaven?

Je kunt goudstaven kopen bij juweliers, goudhandelaars of online platforms. Het is essentieel om te controleren op de zuiverheid van het goud, die meestal 99,99% is voor goudstaven. Ook is het belangrijk om te kijken naar de prijs van het goud op de dag van aankoop.

Waar moet je op letten?

Bij het kopen van goudstaven is het cruciaal om aandacht te besteden aan de reputatie van de verkoper. Zorg ervoor dat ze geaccrediteerd zijn door een overheidsinstantie. Controleer ook altijd de huidige marktprijs van goud om ervoor te zorgen dat je niet teveel betaalt.

Aan de andere kant, misschien overweeg je om fysiek goud te kopen. Het kan net zo lonend zijn als het kopen van goudstaven, maar er zijn enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden.

Belangrijkste factoren bij aankoop van fysiek goud

fysiek goud kopen varieert sterk, afhankelijk van of je goudbaren, munten of sieraden wilt kopen. De zuiverheid van het goud, de verkoper’s reputatie en de prijs zijn allemaal belangrijke factoren bij het kopen van fysiek goud.

Veelvoorkomende fouten die je moet vermijden

Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door de glans en glamour van goud, maar vergeet niet dat dit een serieuze investering is. Enkele veel voorkomende fouten die je moet vermijden zijn het niet controleren van de zuiverheid van het goud, het betalen van te hoge prijzen en het kopen van goud zonder eerst onderzoek te doen.

Hoe bewaar je goud veilig?

Als het gaat om het veilig opslaan van je goud, heb je enkele opties. Je kunt kiezen voor een kluis thuis, een kluis in de bank of professionele opslagdiensten. Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je goud veilig en beveiligd is tegen diefstal en schade.