Voor vele mensen is het een droom en een prachtige fase in het leven, het kopen van een eigen huis. Voor vele startende koppels is het nog erg lastig om een koophuis te vinden en aangewezen te krijgen, omdat de prijzen op de huizenmarkt inmiddels enorm hoog zijn. Is het een huidige waardering voor de koophuizen die zo zal blijven, of gaan de prijzen langzamerhand weer zakken? In eerste instantie zal het altijd eerst noodzakelijk zijn om alle administratieve zaken te regelen en te kijken wat nu je maximale hypotheek is. De volgende stap is dan om te kijken naar een geschikt huis, waarna het de vraag is of deze aan jou wordt toegewezen en je na toewijzing een hypotheek kunt vaststellen. We geven je graag wat meer informatie!

Je maximale hypotheek berekenen

Wanneer je een wens hebt om een huis te open en je vindt dat je hier zelf klaar voor bent, zul je eerst een aantal administratieve zaken moeten regelen. Zo is het namelijk erg belangrijk om een hypotheek te berekenen. Via verschillende website kun je en maximale hypotheek berekenen, maar is het zeker aan te raden om jezelf te laten adviseren en om hier naar te kijken met een specialist. Je krijgt een indicatie van wat je maximaal kunt lenen en wat globaal je maandlasten zullen zijn.

Je zult zelf je bruto inkomen per jaar moeten invullen en ook je partner vult deze gegevens in. Aan de hand van het inkomen en de leeftijd zal er een berekening gemaakt worden. Een specialist zal juist met je kijken naar hoe je er financieel voor staat. Tegenwoordig zijn er vele starters die nog een studieschuld zullen hebben, waar een specialist of adviseur meer informatie over geeft en wat dit betekent voor je maximale hypotheek.

Het vaststellen van de hypotheekrente

In de fases voordat je een huis aankoopt zul je gaan kijken naar de maximale hypotheek en stel je op een gegeven moment de hypotheek vast. Je kunt op zoek naar een huis en deze vervolgens, aan de hand van de hypotheek, gaan kopen. Vervolgens is het tijd om de hypotheekrente vast te stellen. Met de hypotheekrente zul je de maandelijkse rente inzien, waarna je ervoor kunt kiezen om deze rente voor een langere tijd vast te stellen. Zo kun je kiezen voor een hypotheekrente van 10 jaar vast, een hypotheekrente 20 jaar vast en is het soms zelfs mogelijk om de hypotheekrente 30 jaar vast te stellen. Bij een hypotheekrente 20 jaar vast zul je 20 jaar lang het vastgestelde rentepercentage betalen. Dit kan een voordeel zijn wanneer je het rentepercentage op zijn laagste punt vast zult stellen, maar kan het ook zo zijn dat 10 jaar na het vaststellen van de rente er een constante daling is geweest, terwijl je wel het eerder vastgestelde rentepercentage zult betalen. Maak voor jezelf een keuze en laat je vooral adviseren, zodat je daadwerkelijk een weloverwogen keuze maakt!