In Nederland is het een van de meest populaire vervoersmiddelen. Veel landen om ons heen vinden ook dat wij erom bekend staan. Bijna iedereen in Nederland heeft namelijk een of meerdere fietsen. Vaak bevat dit een stadsfiets en een sportfiets, wat een mountainbike of een wielrenfiets kan zijn. De fiets is een heerlijk vervoersmiddel waarbij je gemakkelijk van de ene plek naar de andere plek dwars door de stad heen kan. Je hoeft ook niet te betalen voor je parkeerplek zoals vaak het nadeel is aan een auto in de stad. Een fiets is dus ideaal om te hebben, maar hoe vind je nou de beste fiets die bij jou past? Om te beginnen is het voor dames vaak handig om een fiets te nemen zonder stang, dit maakt het opstappen namelijk gemakkelijker. 

 

Verschillende soorten

Vervolgens is het handig om te bedenken waar je de fiets voor wil gaan gebruiken. Als je er lange afstanden op wil maken kan je kijken naar een wielrenfiets of een elektrische fiets. Maar wanneer je hem voor wat kortere afstanden zoals de supermarkt of de stad wil gebruiken, kan je naar een standaard damesfiets kijken. Ook in deze categorie zijn er namelijk nog veel keuzes die je kan maken. Zo zijn er damesfietsen met een extra lage instap, waardoor je je been minder hoog hoeft op te trekken als je hem aan de andere kant van de fiets wil krijgen. Dit geeft meer gemak en minder kans op omvallen. Dit kan heel fijn zijn als je wat ouder bent en minder soepel beweegt. Daarnaast heb je ook stadsfietsen, deze zijn ideaal om gemakkelijk door de stad te fietsen. Wanneer je een wat sportiever model wilt zijn er ook hiervoor mooie fietsen te vinden. Deze zijn een soort combinatie tussen een stadsfiets en een wielrenfiets. Licht maar wel comfortabel. 

 

Slimme keuzes

Nadat je hebt gekeken wat voor soort model je graag wilt hebben, is het tijd om na te denken over de versnellingen. Wanneer je in een heuvelachtig gebied fietst is het fijn om versnellingen te hebben. Dit maakt het makkelijker om stukken omhoog en naar beneden te fietsen. Maar wanneer je de fiets alleen op vlakke stukken gebruikt en minder onderhoud fijn vindt, kan het handig zijn om geen versnellingen te nemen. Hetzelfde geldt voor de kettingkast, wanneer deze gesloten is komt er ook minder onderhoud bij kijken. Zo kan je dus van tevoren slimme keuzes maken die het gebruik en bezit van een fiets een stuk fijner kunnen maken.