Wat is daytrading? Het binnen een handelsdag of zelfs meerdere keren tijdens een handelsdag kopen of verkopen van een bepaald financieel instrument. Overweeg je om te gaan daytraden? Besef dan dat daytrading een gevaarlijk spelletje is. Door te gaan daytraden kun je profiteren van kleine koersfluctuaties. Dit kun je echter alleen maar doen als het op de juiste wijze wordt gedaan. Je moet je bij het daytraden houden aan een weldoordachte strategie. Doe je dat niet? Dan kan daytrading een gevaarlijk spelletje zijn. Wil je profiteren van kleine koersfluctuaties? Dan moet je beschikken over enige kennis van de basis handel procedures en van het financiële nieuws dat de koersen op de beurs kan beïnvloeden. Daytraders moeten dus huiswerk maken.

Zet geld en tijd opzij als je gaat daytraden

Besluit je om te gaan daytraden? Bij daytrading wordt aangeraden om geld opzij te zetten. Handel met overtollig kapitaal, dus met geld dat je eventueel kunt missen bij verlies, want verliezen kan immers altijd gebeuren. Bepaal hoeveel kapitaal je per transactie op het spel wilt zetten. Aangeraden wordt om, net als succesvolle daytraders, per transactie niet meer dan 1 à 2 procent van jouw rekening in te zetten. Besluit je om te gaan daytraden? Aangeraden wordt om dan ook tijd opzij te zetten. Bedenk dat je er een groot gedeelte van jouw dag mee kwijt bent. Je moet immers de kansen en mogelijkheden  volgen die zich op ieder moment van de dag kunnen voordoen. Begin er dus niet aan als je beperkte tijd hebt.

Klein beginnen en Penny Stocks vermijden

Beleggers die besluiten om te gaan daytraden wordt aangeraden om klein te beginnen. Waarom? Beleggers die zich tijdens een sessie focussen op een paar aandelen kunnen gemakkelijker kansen en mogelijkheden opsporen. Beleggers wordt ook aangeraden om niet te beleggen in penny stocks. Dit zijn vaak illiquide aandelen die beleggers slechts een kleine kans bieden om een flinke winst te maken. Deze laaggeprijsde aandelen worden van de grote beurzen geschrapt. Ze zijn daar dus niet verkrijgbaar. 

Transacties timen

Begin je met daytrading? Dan wordt aangeraden om je transacties te timen. Veel van de door beleggers aangeboden orders worden namelijk direct na het in de morgen openen van de aandelenmarkten uitgevoerd. Het is dan dus spitsuur op de aandelenmarkt. Dit werkt koersschommelingen in de hand. Ervaren beleggers kunnen die patronen herkennen en er winst mee behalen. Voor beginnende daytraders zijn de drukke momenten op de beurs echter risicovol. Daarom wordt die beleggers aangeraden om niet direct na het openen van de aandelenmarkten te beginnen met handelen, maar om de markten de eerste 15 à 20 minuten eerst te observeren.